Стипендиантка на Фондация „Св. Св. Константин и Елена” ще подреди първата си самостоятелна изложба в Галерия Графит във Варна

Първата самостоятелна изложба на младата художничка Антония Фингарова - „Намереният остров“- се открива на 1 юни в 18:30 ч. в Галерия Графит във Варна.               13-те платна и 5 рисунки са интригуващ разказ за красивия италиански остров Сардиния, където художничката учи в Академия „Марио Сирони“, гр. Сасари като студент по програма „Еразъм“. Антония Фингарова е покорена от красивата средиземноморска природа на острова. Всеки един от пейзажите, изобразени в платната, е разтърсващо преживяване за авторката, което тя пресъздава чрез смесена живописна техника. В идейния замисъл на изложбата е въплътена хипотезата на Серджо Фрао, че потъналият остров Атлантида е днешна Сардиния, Италия.

Антония Фингарова е една от стипендиантите на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ по програма „Изкуства“. Има магистърска степен към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Досега има участия в над 15 изложби в

Полша, Гърция и България. Стремежът на авторката е чрез своята дебютна изложба да обогати и разшири художествено творческата дейност в областта на пейзажа, да обогати пластичния език на родното изкуство, да осъществи културен обмен и да представи нови хоризонти на българската публика.

Изложбата „Намереният остров“ е събитие от съпътстващата програма на V пленер по скулптура „Докосване до природата“ в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Проектът се реализира от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Експозицията може да бъде видяна до 10 юни в Галерия Графит, Варна.