История на курорта

110 години курорт Св. Св. Константин и Елена – морска и СПА дестинация на България, място за срещи с историята, изкуството и морето
Само на няколко километра от Варна, сред прохладата на морския бряг и зелена растителност, се намира едно от най-живописните кътчета по българското крайбрежие – Св. Св. Константин и Елена – първият в историята на българския туризъм морски курорт, познат преди повече от век. И до днес мястото щедро предлага прелестното си крайбрежие, прохладната си свежест, уютните си плажове, чистия си въздух, а също и здраве и красота чрез силата на морската вода и на лечебните минерални извори, на които е богат курортът. Още в древността хората оценили природните дадености на мястото и черпили от силата и енергията на минералните води и морето. В наши дни следваме стъпките им, развиваме натрупания опит и традиции в морелечението, балнеологията и СПА туризма като използваме по най-добрия начин водата като извор за здраве, младост и красота, преоткриваме свойствата й да пречиства, да лекува, да дарява живот и благодат. Днес Св. Св. Константин и Елена присъства на европейската карта като морска СПА туристическа дестинации на България, която споделя и развива над 100-годишния опит на курорта в областта на морелечението, балнеологията и СПА туризма. Едно от най-големите предимства на дестинация е, че разполага не само с всички необходими природни ресурси за развитие на СПА, Wellness и Балнео туризъм, но и ги съчетава с още две много мощни сили – морето и морския климат. Комбинацията им с минерална вода оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на духа и тялото, укрепва имунитета и редуцира стреса и преумората. Курортът предлага съчетание на морелечение с климатолечение, балнеология, СПА и калолечение и предлага целогодишно почивки, морски и СПА уикенди и ваканции, условия за спорт, релакс, рехабилитация, грижи за здравето и красотата. Ако обичате пътешествията във времето, заповядайте на интересна експедиция в миналото и настоящето на най-стария черноморски курорт в България.

Манастирът „Св. Св. Константин и Елена“ - първа спирка по стъпките на времето
Несъмнено една от най-популярните културно-исторически забележителности на курорта от миналото до наши дни е древният манастир „Св. Св. Константин и Елена“, който днес съхранява чудодейната икона на Светите Равноапостоли. Има различни легенди за това кой, кога и поради какви причини е създал манастир точно тук, но несъмнено съществуването му е изиграло много важна роля в обособяването на местността като курорт и като любимо място за отдих и почивка. Близостта на манастира до Варна става и основната причина той да бъде преоткрит за цивилизования свят. Не е известно кога точно е основана обителта, но предания разказват, че още през ХІV век тук е живяло монашеско братство. Негови духовници, бягайки от ятагана на агаряните-мохамедани, намират убежище сред гъстите гори край морето и основават манастир, разположен сред живописна природа, гъста гора и хубава изворна вода.
Още от средата на 19 век манастирът „Св. Константин“ бил познато и предпочитано място за отдих на варненци. Със зараждането на местността като курорт се свързват разходките и излетите на варненци до манастира в празничните дни. Най-оживено ставало в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. През лятото местните чорбаджии идвали тук, за да прекарат горещите дни сред прохлада и във веселби. Посетителите идвали в манастира не само за почивка, а и за подобряване на здравословното им състояние сред природата, морето и лековитите минерални извори. Както в миналото, така и сега курортът е любимо място за плаж, море и слънце на хиляди хора, за които това е един от най-добрите курорти за море и СПА в Европа и идват край бреговете му и заради морето, и заради минералната вода. А морето, слънцето и минералната вода им подаряват вече 110 години от добрата си енергия и от красотата на едно от най-прелестните крайбрежия по българското черноморие.

Княз Александър I Батенберг – първи високопоставен курортист в Св. Константин
След Освобождението на България през 1878 година Великото народно събрание избира първия български княз - Александър І Батенберг. Князът обичал да идва във Варна, познавал околностите на града. Батенберг посещава за първи път Св. Консткантин през август 1880 година и така става първият високопоставен курортист на манастира. По време на пребиваването му варненци обгръщали княза с внимание и му устройвали серенади. Височайшето посещение също допринася много за развитието на региона като морски курорт.

Първите курортисти
През 1899 манастирът „Св. Константин“ и стопанството към него стават собственост на Областния съвет на Варна. Градската управа започва да търси нови пътища за развитието му и така през 1907 година се стига до решението местността около манастира да се превърне в курорт. Започва ремонтирането и разширяването на старите полуразрушени манастирски сгради. Първият „хотел“ става винарското училище, чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да приемат туристи. Първите летовници идват през 1908 г. Това събитие слага началото на курорта и на морския туризъм в България.

Създаването на парка
Гордостта и красотата на новоизграденото курортно стопанство в Св. Константин става и новосъздаденият парк, който е залесен с интересни дървесни видове, храсти и красиви цветя, оформени в привлекателни паркови площи. С развитието на зеленото му богатство е свързано името на чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбур и Белведере във Виена и със създаването на морската градина във Варна. Най-старото дърво на територията на курорта днес е над 100-годишен полски бряст (Ulmus campestris), който се намира в двора на Международния дом на учените "Жолио Кюри" и се ползва със статут на защитено дърво. Традициите за обогатяването на парка в „Св. Св. Константин и Елена“ с нови дървета и храсти са запазени и до днес в курорта.

Най-големият детски санаториум на Балканите е бил в курорта Св. Св. Константин и Елена
Две са имената от историята на Варна, които са свързани с курорта Св. Св. Константин и Елена и допринасят най-много за изграждането на престижа му още в края на 19 в. Това са професор Параскев Стоянов – основателят на морелечението и калолечението в България и д-р Александър Недялков – управител на Държавния детски морски санаториум „Царица Елеонора“ в курорта.
Мечтата на проф. Стоянов била да организира край морето санаториум за деца, застрашени от костно-ставна туберкулоза. Това се случило през 1908 г. когато в курорта Св. Константин и Елена започва строежът на сградите на санаториума. Лично царица Елеонора, която през последните години от живота си живее в двореца Евксиноград, участва в изграждането и обзавеждането на санаториума не само с морална подкрепа, но и с лични дарения. Лечебното заведение официално отваря врати през 1909 г. и става най-големият детски санаториум на Балканите, който приема деца от цялата страна. Санаториумът се намирал до самия морски бряг сред зеленината на парка. Основни за лечебното заведение стават принципите на въздушното лечение и закаляване, морелечението и калолечението. След като тук са излекувани хиляди болни деца, а състоянието на стотици е значително подобрено, „Св. Св. Константин и Елена“ придобива славата на първата морска климатична станция в България. В наши дни курортът предлага богато разнообразие от лечебни програми, в които се използват всички познати фактори за въздействие на морето и термалните води върху здравето и укрепването на човешкото тяло.

Първо участие в международно туристическо изложение
През 1924 г. едноетажният хотел в манастира „Св. Константин“ е надстроен с още два етажа. Така триетажната сградата за първи път в историята на българския туризъм участва в Международното туристическо изложение в Прага през 1928 г.

Създаването на първата гроздолечебна станция е в курорта „Св. Св. Константин и Елена“
В крак с модерните традиции в Европа още от края на 19 в. за създаването на гроздолечебни станции в страни с развито лозарство като Германия, Италия и Франция, през 30-те години на 20-ти век в курорта Св. Св. Константин и Елена е построена първата гроздолечебна станция в България, която предлагала съчетанието на морелечение и гроздолечение. Още тогава Варненската управа вижда в това начинение възможност за развитие не само на лозарството, но и за удължаване на туристическия сезон в града и околностите му. На входа на манастира се издигала арка с надпис на български и немски „Първа гроздолечебна станция Св. Константин“. Открита е през 1933 г, а сред летовниците имало българи, чехи и поляци, които идвали тук по лекарско предписание. В края му всеки летовник бил изпращан с пакет грозде като подарък и приятен спомен от пребиваването му в „Св. Константин“.

Развитието на курорта и туризма – от 1908 до наши дни
След направения анализ за интереса на чуждестранни туристи да пребивават по варненското крайбрежие, през 1933 г. е приет регулационният план и правилникът за извънградската курортна зона. В него е заложено местността „Св. Константин“ да се превърне в оживен и светски извънградски курорт с нови луксозни хотели, морско казино, красиви пешеходни алеи по крайбрежието, голяма паркова зона и пространство с почивни станции. Първите подобни са почивната станция на телеграфо-пощенските работници, Полската почивна станция, строена от общината във Варшава, станциите на Учителската каса, Софийското училищно настоятелство и Чиновническо-застрахователното дружество. За удобство на курортистите отворила врати и сезонна лятна телеграфо-пощенска станция, откъдето летуващите изпращали писма и картички. През годините развитието на курорта и на туризма като цяло е вече не само локален интерес, а се превръща и в държавен въпрос, с основаването през 1947 г. на отрасъла Стопански туризъм в Българската икономика. В курорта започва изграждането на нови хотели, ресторанти, сладкарници, битови заведения, барове, спортни съоръжения, тенис кортове, игрища, открити плувни басейни.
В наши дни в търсене на пълноценна почивка и на благодатна комбинация от море, термални извори и морски климат, хиляди туристи идват в курорта „Св. Св. Константин и Елена през цялата година, за да открият перфектната морска, СПА, Уелнес и Балнео ваканция. И не само това – мястото е специално и за онези, които намират вдъхновение в красивите пейзажи и черпят от зареждащата енергия на морето.

Термалното богатство на курорта
Малко са държавите в световен мащаб, които могат да конкурират България по изобилие от минерални извори с различен физикохимичен състав. Според различни източници страната ни е сред първите 5 дестинации не само в Европа, но и в света, които разполагат с това уникално природно богатство. Над 90 % от минералните извори у нас са с лечебни свойства. 7 от тези естествени термални извори се намират в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.
Лековитите минерални извори в комплекса си остават едно от най-ценните му природни богатства. Минералната вода е един от най-важните елементи в концепцията на курорта за здраве. Курортът днес се слави с над 100-годишните си традиции в морелечението, балнеологията и СПА услугите. В комплекса са изградени открити и закрити минерални басейни и модерни СПА центрове към хотелите, като някои от тях работят целогодишно и предлагат богато разнообразие от терапии.

Плажовете
Хубавите плажове, чистата морска вода, минералните извори, красивата природа и благоприятният морски климат правят днес курорта Св. Св. Константин и Елена любимо място за туристи от България и Европа. Плажовете предлагат на туристите различни атракции и възможности за развлечения като водни ски, сърф, джетове, слънчеви бани и приятни разходки.

Арт – галерия под звездите в Св. Св. Константин и Елена
Разхождайки се в зелените пространства на курорта ще откриете, че паркът днес е не само пространство за разходки, но и място за срещи с изкуството. От няколко години курортът Св. Св. Константин и Елена е своеобразна арт галерия на открито и колекцията от скулптури за паркова среда се увеличава с всяка изминала година. Сред прохладата на морето и зеленината на парка вече няколко години поред скулптори от цяла България се събират на пленера „Докосване до природата“, за за да интерпретират чрез изкуството връзката между морето, земята, природата и хората. Превръщайки за месец курорта в ателие под небето, творците създават произведения на изкуството пред очите на туристите и гостите на курорта, черпейки вдъхновение сред природата и морето на едно от най-красивите морски кътчета на България. Новосъздадените произведения на изкуството са разположени в парковата среда на комплекса и могат да бъдат видяни по всяко време на годината.

Интересни места, които можете да посетите в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ и околностите

Термален комплекс „Аквахаус Термал & Бийч“. Всички уникални природни дадености на курорта – море, слънце, лечебна минерална вода и силата на морската вода и климат, вече са комбинирани на едно място – новият термален комплекс „Аквахаус Термал & Бийч“. Комплексът е дестинация за балнеология, балнеопрофилактика, СПА, Wellness, спорт, грижа за здравето, красотата, младостта и добрата кондиция. Комплексът е разположен на самия морски бряг и предлага множество възможности за Балнео, СПА и Wellness туризъм. Разполага с 14 открити и закрити басейна и водни съръжения с различна дълбочина и температура, като целият комплекс се захранва с вода от естествен минерален извор с дебит 25.6 л/сек. Термалната вода в комплекса се характеризира като хипертермална 46 °C, минерализирана – с обща минерализация 553 мг/л, хидрокарбонатна натриево-калциево-магнезиева вода, което я прави подходяща за различни терапевтични приложения. Минералната вода е с доказана от векове лечебност и привлича туристи, които идват за лечение и профилактика на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, оропедични и травматологични заболявания.

Арт галерия в Хотел Балнео & СПА Азалия, в която целогодишно са изложени произведения на изкуството на български и чуждестранни автори, които са дарени изцяло или частично за подпомагане на деца от Варна и региона в неравностойно социално положение, лишени от родителски грижи или със специални потребности.

Манастирът „Св. Св. Константин и Елена“, където всеки гост на курорта може да запали свещ в храма към обителта и да се докосне до светите мощи на Равноапостолите.

The Bay - fish & bbq | bar & beach – едно от най-красивите места в курорта „Св. Св. Константин и Елена, където можете да съчетаете плажа с отлична кухня.

Арт експозицията на открито, разположена в зеленото пространство на курорта. Изложбата включва скулптури от камък и дърво на българските артисти Адриана Добрева, Венцислав Марков и Христина Иванова, Даниел Мирчев, Иван Иванов – ИВАНИ, Иван Стоянов, Кирил Георгиев, Кирил Матеев, Кристиян Жейнов, Николай Йотов, Николай Мартинов, Симо Борисов, Христо Кирилов.